Francesinha

Francesinha to chyba najbardziej absurdalna rzecz, jaką jadłem. Pod tą filigranową nazwą kryje się prawdziwa bomba kaloryczna. Portugalczycy zazdrościli francuzom tak bardzo croque monsieur, że postanowili go trochę podtuczyć i stworzyć danie, przy którym dietetycy łapią się za głowę. Oryginalna francesinha składa się z dwóch kromek pieczywa tostowego przełożonego całym wachlarzem mięs: wędzoną paprykową kiełbaską (linguiça), surową białą kiełbasą (salsicha fresca), szynką gotowaną (fiambre) oraz stekiem wołowym (bife de carne de vaca). Żeby tego było mało, to kanapka przykryta jest solidnym kożuchem z sera żółtego, które zdobi na wierzchu jajko, zalana piwnym sosem i podana z frytkami, bo bez frytek to byłoby zbyt fit. 😉

Pochodzenie dania przypisuje się Danielowi da Silva, który przywiózł ze sobą pomysł na to danie po emigracji do Francji w latach 60-tych. Była ona podawana od 1953 roku w restauracji A Regaleira, zdobywając szybko uznanie mieszkańców Porto. Stała się tak popularna, że obecnie Francesinhę znajdziemy praktycznie na każdym rogu. Nie bez powodu jest też w moim przewodniku 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Porto.

Jednak wcale nie musimy po nią jechać aż do Portugalii! Francesinha jest bardzo prosta w przygotowaniu także w domowych warunkach i nawet jeśli nie znajdziemy portugalskich odpowiedników linguiças, czy mortadeli, to możemy podmienić polskimi czy dowolnymi innymi wędlinami. Ja wykorzystałem cienkie chorizo, białe kiełbaski oraz włoską mortadellę di Bologna. Nieskromnie powiem, że Francesinha z mojego przepisu wychodzi lepsza niż ta w Porto, więc śmiało Was zachęcam do wypróbowania. 🙂

Zdjęcie - Francesinha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Francesinha Łukasz Francesinha to chyba najbardziej absurdalna rzecz, jaką jadłem. Pod tą filigranową nazwą kryje się prawdziwa bomba kaloryczna. Portugalczycy zazdrościli francuzom tak bardzo croque monsieur, że postanowili go…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Francesinha:

  • 8 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 20 plastrów żółtego sera (dobrej jakości)
  • 4 plastry polędwicy wołowej (ok. 500 g)
  • 4 surowe białe kiełbaski
  • 4 linguiças (cienkie kiełbaski przypominające chorizo, można zastąpić większą ilością białych)
  • 4 plastry mortadeli (najlepiej z oliwkami)
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 4 małe jajka
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • pieprz, sól

 

Molho de Francesinha (sos):

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka piri-piri lub 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 50 g masła
  • 2 listki laurowe
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml wina Porto (ewentualnie słodkiego czerwonego wina)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30 ml mleka

 

Dodatkowo:

  • cienkie frytki do podania

PRZYGOTOWANIE

Francesinha

  1. Wołowinę pokrój na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem i smaż z obu stron na klarowanym maśle przez około minutę. Steki odstaw do wystudzenia.
  2. Na tej samej patelni przysmaż surowe białe kiełbaski i linguiças. Kolejno przekrój je wzdłuż na pół.
  3. Chleb tostowy pokrój na 1 cm kromki i zgriluj z obu stron lub podpiecz w opiekaczu.
  4. Na 4 kromkach pieczywa ułóż kolejno: plaster mortadeli, kiełbaski stek wołowy, plaster szynki oraz sera żółtego. Przykryj kolejno drugą kromką pieczywa i ułóż po 4 plastry sera tak, aby pokrywały równomiernie górę oraz boki tosta. Całość zepnij wykałaczką lub nawet dwiema.
  5. Na środku wytnij niewielki okrąg, wbij jajko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 5-7 minut, aż ser się stopi, a jajko zetnie. (Jajko można usmażyć również na patelni i położyć po upieczeniu Francesinhy).
  6. Gotowe Francesinhie ułóż w głębokich talerzach, wlej sos i wyłóż upieczone lub usmażone frytki.

 

Molho de Francesinha (sos)

  1. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekane cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczkę piri-piri oraz listki laurowe. Smaż kilka minut, aż cebula stanie się złota.
  2. Kolejno wlej piwo, bulion oraz passatę i gotuj na małym ogniu przez kwadrans (od momentu zagotowania).
  3. Wyjmij listki laurowe, wlej Porto, a sos zmiksuj blenderem, a następnie zagotuj go ponownie.
  4. W mleku rozprowadź skrobię, wlej ją do gotowego sosu i energicznie zamieszaj. Gotuj jeszcze przez minutę i zdejmij z gazu. Gotowy sos podawaj z Francesinhą.

Przepisy z tych kategorii

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Prosty sos holenderski (np. do…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Podstawowy sos pomidorowy do makaronu
1

Podstawowy sos pomidorowy do m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowy sos tatarski z marynowanymi warzywami

Domowy sos tatarski z marynowa…

food² food²
Food Square

Bułeczki z dipem serowym
3

Bułeczki z dipem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sos polski

Sos polski

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dressing balsamiczny

Dressing balsamiczny

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fit majonez krem z awokado

Fit majonez krem z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery warzywne

Burgery warzywne

figmara figmara
figowe smaki

Majonez bez jajek

Majonez bez jajek

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Turecki dip marchewkowy
1

Turecki dip marchewkowy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio