Focaccia z serem feta i oliwkami
Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem.
Jakie dodatki pasują do focacci ?
Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci zużyć możecie zalegający w lodówce ostatni kabanos, kilka oliwek pozostałych na dnie słoika, ostatni kawałek sera feta lub pleśniowego, ostatni plaster szynki dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym.
Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się także podczas pikniku na świeżym powietrzu.
Składniki:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać.
Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ).
W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni uformować placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość.
Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta.
Focaccię piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut.
Smacznego !
Jakie dodatki pasują do focacci ?
Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci zużyć możecie zalegający w lodówce ostatni kabanos, kilka oliwek pozostałych na dnie słoika, ostatni kawałek sera feta lub pleśniowego, ostatni plaster szynki dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym.
Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się także podczas pikniku na świeżym powietrzu.
Składniki:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
- 350 g mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10-12 oliwek zielonych
- 70 g sera feta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać.
Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ).
W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni uformować placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość.
Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta.
Focaccię piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut.
Smacznego !