Focaccia z figami i rozmarynem.
Czasami życie nabiera takiego tempa, że wyprzedza nas o całą długość i wydaje się, że zostajemy nieco w tyle, a gdy przyspieszamy kroku by nadrobić zaległości, brakuje nam tchu…
Czasami nie jest łatwo… Trudno zebrać kotłujące się myśli w choć jedno zgrabne zdanie. Jakby nagle zaczęły brzmieć w zupełnie nieznanym mi języku. Zanim odnajdę w tym szaleństwie siebie, mogę zrobić tylko to, co dobrze znam, co powstaje niemal intuicyjnie, a jednocześnie proces wytwarzania ma działanie wyjątkowo odprężające.
Postawiłam na prostą focaccię, pachnącą świeżą oliwą, aromatycznym rozmarynem i jesiennymi figami o nieco odświeżającym, słodkawym smaku. Idealne pieczywo dla osób oswajających się ze smakiem świeżych fig, a także dla ich wiernych miłośników. Proste i jednocześnie wytworne połączenie, które samo w sobie nie wymaga więcej dodatków i może z powodzeniem stanowić samodzielną przekąskę.
W sobotni poranek najlepiej smakuje jeszcze ciepła focaccia z figami z odrobiną oliwy i octu balsamicznego, a na wieczorną ucztę polecam ją z wyrazistym serem pleśniowym. Będzie apetycznie się rozpuszczał na cieście wyjętym prosto z piekarnika.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej 550
- 3/4 szklanki letniej wody
- 5g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 świeże figi
- świeży rozmaryn,
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, sól i cukier. Zrób wgłębienie i dolewaj stopniowo zagniatając ciasto. Powinno być miękkie, lekko luźne, ale nie rozpływające się.
- Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto energicznie wyrabiając je przez 10-15 minut podlewając po kilka kropli oliwy, aby zapobiec przyklejaniu.
- Wyrobione ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie odgazuj ciasto wbijając w nie pięść i krótko zagnieć formując kulę. Ponownie odstaw do podwojenia objętości.
- Figi pokrój w plastry.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij na blasze formując płaski placek o dowolnym kształcie. Ja wybrałam owalny kształt.
- Na cieście rozłóż plastry fig i posyp listkami świeżego rozmarynu.
- Oprósz solą morską i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut do lekkiego zrumienienia na powierzchni.
- Przed podaniem skrop oliwą lub podaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!