Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą

Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą

Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Staram się jak mogę powstrzymywać mojego dyniowego bzika, ale czasami jest to po prostu niewykonalne..;)! Bo niby jak mam przejść obojętnie obok przepisu na focaccię dyniową, którą znalazłam na blogu Bei. Przecież naprawdę nie można zostać obojętnym na takie smakowite cudeńko. ;) Musiałam je od razu zrobić… :) ! A że prawie zawsze jakąś dynią dysponuję – w UK dynia butternut czyli piżmowa jest w sprzedaży cały rok… :) – to od razu zabrałam się za wykonanie tej focacci. Ciasto wyszło aksamitne a dodatek karmelizowanej cebuli zwala z nóg… Jestem przekonana, że ta focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą spełni oczekiwania wszystkich fanów dyni, a może i nie tylko… :)

Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 150 g gęstego puree z dyni (u mnie z dyni piżmowej)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • ok. 250 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • dodatkowo oliwa do formowania i do polania ciasta
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki ciemnego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • tymianek, sól

1. Cebule obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę aby była miękka ale nie spalona. Dodać cukier, ocet balsamiczny i tymianek i dusić aż cukier się rozpuści a ocet odparuje. Zostawić do ostygnięcia.

Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Do mąk dodać suche drożdże, sól, puree z dyni, oliwę i wodę. Wyrobić robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne, ale jeśli jest za bardzo luźne to można dodać więcej mąki. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę (25x 38 cm) wysmarowaną oliwą. Formując ciasto najlepiej lekko posmarować dłonie oliwą.

Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 40 minut W wyrośniętym cieście zrobić zagłębienia palcami i wyłożyć na wierzch przestudzoną cebulę i polać 2-3 łyżkami oliwy wymieszanymi z pół łyżeczki oregano. Lekko posolić. W stawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20-30 minut aż wierzch zacznie się rumienić. Jeśli rumieni się za bardzo można przykryć foccacię folią aluminiową.

Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów