Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą
Staram się jak mogę powstrzymywać mojego dyniowego bzika, ale czasami jest to po prostu niewykonalne..;)! Bo niby jak mam przejść obojętnie obok przepisu na focaccię dyniową, którą znalazłam na blogu Bei. Przecież naprawdę nie można zostać obojętnym na takie smakowite cudeńko. Musiałam je od razu zrobić… ! A że prawie zawsze jakąś dynią dysponuję – w UK dynia butternut czyli piżmowa jest w sprzedaży cały rok… – to od razu zabrałam się za wykonanie tej focacci. Ciasto wyszło aksamitne a dodatek karmelizowanej cebuli zwala z nóg… Jestem przekonana, że ta focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą spełni oczekiwania wszystkich fanów dyni, a może i nie tylko…
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebuląSkładniki:
- 325 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 150 g gęstego puree z dyni (u mnie z dyni piżmowej)
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- ok. 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- dodatkowo oliwa do formowania i do polania ciasta
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki ciemnego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- tymianek, sól
1. Cebule obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę aby była miękka ale nie spalona. Dodać cukier, ocet balsamiczny i tymianek i dusić aż cukier się rozpuści a ocet odparuje. Zostawić do ostygnięcia.
2. Do mąk dodać suche drożdże, sól, puree z dyni, oliwę i wodę. Wyrobić robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne, ale jeśli jest za bardzo luźne to można dodać więcej mąki. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę (25x 38 cm) wysmarowaną oliwą. Formując ciasto najlepiej lekko posmarować dłonie oliwą.
3. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 40 minut W wyrośniętym cieście zrobić zagłębienia palcami i wyłożyć na wierzch przestudzoną cebulę i polać 2-3 łyżkami oliwy wymieszanymi z pół łyżeczki oregano. Lekko posolić. W stawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20-30 minut aż wierzch zacznie się rumienić. Jeśli rumieni się za bardzo można przykryć foccacię folią aluminiową.
Smacznego
Drukuj / PDF