Fit napoleonka z kremem jaglanym

Fit napoleonka z kremem jaglanym

Kasza jaglana ma najwięcej zastosowań ze wszystkich znanych mi kasz. Można ją wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych potraw, jak i deserów. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzień możemy rozpocząć owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną lub paprykarz, który dobrze znają uczestnicy moich warsztatów kulinarnych, a na deser kremowy budyń jaglany lub napoleonkę z kremem z kaszy jaglanej.

Żeby było jeszcze bardziej zdrowo, zamiast cukru do kremu użyłam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest słodszy niż tradycyjny cukier, mniej kaloryczny oraz ma niższy indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że ksylitol wpływa pozytywnie na organizm człowieka, ponieważ ogranicza rozwój drożdżaków i pleśni w układzie pokarmowym. Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia, co pozytywnie wpływa na kondycję kości i zębów.

Jeśli szukacie nieco zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodkości wypróbujcie ten przepis. Nie jest skomplikowany, za to szybki w przygotowaniu, co jest jego dodatkową zaletą. Możecie wykorzystać wegańskie lub bezglutenowe herbatniki.


Zdjęcie - Fit napoleonka z kremem jaglanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
170 g herbatników
200 g kaszy jaglanej
500 ml mleka kokosowego
500 ml wody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
60 g ksylitolu


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelewamy wrzątkiem, wsypujemy do rondelka, dodajemy mleko kokosowe, wodę, ekstrakt waniliowy i sól. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. W razie konieczności dodajemy odrobinę wody. Jeszcze ciepłą kaszę przekładamy do blendera, dodajemy ksylitol (lub inną substancję słodzącą) i miksujemy na idealnie gładki krem przypominający budyń.


Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy połowę herbatników. Na ciastka wykładamy przygotowany krem jaglany, przykrywamy go resztą herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem mocno stężał.


Przed podaniem Napoleonkę oprószamy pudrem z ksylitolu (ksylitol roztarty w moździerzu) i możemy udekorować owocami.

Zdjęcie - Fit napoleonka z kremem jaglanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fit napoleonka z kremem jaglanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów