Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku
Zupy rybne nie cieszą się w naszym środowisku dużą popularnością. Zazwyczaj bulion na bazie ryb wywołuje w nas niezbyt przyjemne wyobrażenia, a szkoda, bo to naprawdę świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Wystarczy się przekonać, spróbować, a zapewniam, że nawet zupa rybna może być wyborna.
Tak jest na przykład z dzisiejszym przepisem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Zupa nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale jest też bardzo smaczna. Wprawdzie nie jest to bulion, a raczej gęsta, bardzo strukturalna, pełna aromatów zupa, ale to może nawet i lepiej. Jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie nawet, że jest to pełne, jednogarnkowe danie, które można jeść przez okrągły rok. Zimą z pewnością wspaniale rozgrzeje, ale jest na tyle lekka, że i latem z pewnością sprawdzi się świetnie.
Inspiracją do powstania tego dania była szwedzka zupa rybna – fisksoppa. Nie jest to oryginalny przepis, ale właśnie tak wyobrażam sobie to danie. W żadnym z nich wprawdzie nie znalazłam szafranu, ani pieczonych pomidorków, ale w tej wersji zupa ma swój charakter i z czystym sumieniem ją polecam.Składniki:
(3-4 porcje)
- 700g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki (400g)
- 100g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30ml oliwy
- szczypta szafranu
- ok. 500ml bulionu
- 500g filetów ryb morskich (łosoś, dorsz, itp)
- 100g żywych małży
- opcjonalnie kilka krewetek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
- Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
- Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
- W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
- Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!