Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Zupy rybne nie cieszą się w naszym środowisku dużą popularnością. Zazwyczaj bulion na bazie ryb wywołuje w nas niezbyt przyjemne wyobrażenia, a szkoda, bo to naprawdę świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu.  Wystarczy się przekonać, spróbować, a zapewniam, że nawet zupa rybna może być wyborna.

Tak jest na przykład z dzisiejszym przepisem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Zupa nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale jest też bardzo smaczna. Wprawdzie nie jest to bulion, a raczej gęsta, bardzo strukturalna, pełna aromatów zupa, ale to może nawet i lepiej. Jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie nawet, że jest to pełne, jednogarnkowe danie, które można jeść przez okrągły rok. Zimą z pewnością wspaniale rozgrzeje, ale jest na tyle lekka, że i latem z pewnością sprawdzi się świetnie.

Inspiracją do powstania tego dania była szwedzka zupa rybna – fisksoppa. Nie jest to oryginalny przepis, ale właśnie tak wyobrażam sobie to danie. W żadnym z nich wprawdzie nie znalazłam szafranu, ani pieczonych pomidorków, ale w tej wersji zupa ma swój charakter i z czystym sumieniem ją polecam.

Zdjęcie - Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 700g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30ml oliwy
  • szczypta szafranu
  • ok. 500ml bulionu
  • 500g filetów ryb morskich (łosoś, dorsz, itp)
  • 100g żywych małży
  • opcjonalnie kilka krewetek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
  • Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
  • Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
  • W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
  • Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Zdjęcie - Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Krem z pieczonych pomidorów
2

Krem z pieczonych pomidorów

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Krem z pieczonych pomidorów
2

Krem z pieczonych pomidorów

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami
1

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Omlet a’la pizza Margherita
3

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
2

Sałatka z ogórkiem, suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dobry chleb z suszonymi pomidorami
1

Dobry chleb z suszonymi pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku