Filety z kurczaka w ziołowym sosie z sałatką miętową ze śliwkami i czerwoną cebulą
Składniki
(przepis na 4 porcje)
… na sałatkę:
6 śliwek typu renkloda
2 cebule czerwone
garść świeżej mięty
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
… na kurczaka:
4 filety z piersi kurczaka (każdy po około 150 g)
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
garść świeżej bazylii
3 łyżki oliwy
100 ml bulionu drobiowego
3 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
...sałatki:
Obrać cebulę i pokroić w drobną kosteczkę. Umyć śliwki, przekroić na połówki i usunąć pestki, a następnie pokroić w kostkę. Umyć miętę i drobno ją posiekać. Wymieszać oliwę z octem oraz miodem i dodać do reszty składników, które należy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
… kurczaka:
Podsmażyć posolone piersi kurczaka na oliwie po kilka minut z każdej strony aż do zarumienienia, a następnie przełożyć wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15 minut. Zmiksować zieleninę (pozostawić 1 łyżkę posiekanego
szczypiorku) z bulionem, a następnie podgrzać ma maśle i doprawić solą i pieprzem. Pokroić piersi kurczaka na plastry i podawać na zielonym sosie wraz z sałatką posypaną szczyptą soli i pieprzu.