Filety z dorsza z ryżem i cukinią.

Filety z dorsza z ryżem i cukinią.
Zdjęcie - Filety z dorsza z ryżem i cukinią. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Merluzzo con zucchine – przepis wynaleziony w Kuchni Włoskiej dr Oetkera, ale oczywiście zmodyfikoway przeze mnie do lżejszej wersji i zawartości lodówki. Bardzo przyjemne, lekkie danie. Polecam.

SKŁADNIKI:
2 cebule
1 cukinia
1/2 kalarepy
1 duża marchewka
200 g ryżu do risotto
500 ml bulionu warzywnego
500 g filetów z dorsza
1 łyżka mąki
oliwa
sól, pieprz

Cebulę, cukinię, marchew i kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i poddusić cebulę. Dodać pokrojone warzywa oraz ryż i chwilę razem podsmażyć. Stopniowo dolewać bulion i dusić wszystko razem około 15 minut – warzywa i ryż powinny być al dente. Przyprawić pieprzem i ewentualnię dosolić.
Dorsza opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące.
Dorsza usmażyć z obu stron około 1 minut.
Dorsza nałożyć na talerze razem z rissoto, można posypać świeżą lub suszoną kolendrą.

Zdjęcie - Filety z dorsza z ryżem i cukinią. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Filety z dorsza z ryżem i cukinią.

Kategorie przepisów