Filety kurczaka w sosie porowo - marchewkowym
Zamiast tradycyjnych filetów kurczaka w jajku i panierce, skuś się na smaczne piersi kurczaka w sosie z pora i marchewki. To danie ma sporo zalet – robi się szybko, ma apetyczny kolor, świetnie smakuje, jest lekkie, pożywne i zdrowe 🙂 Polecam na obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki na filety kurczaka w sosie z pora i marchewki:
- 2 filety z kurczaka
- 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 2 młode marchewki
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- tymianek, papryka, oraz sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
Jak przygotować filety kurczaka w sosie porowo - marchewkowym?
Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś, przekrój na dwa cieńsze płaty. Płaty kurczaka posyp tymiankiem, papryką, solą i pieprzem, oraz obtocz w mące kukurydzianej.
Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Pora natnij wzdłuż, usuń wierzchnie liście i pokrój na półplasterki. Czosnek drobno posiekaj.
Na rozgrzany olej daj filety kurczaka, smaż na małym ogniu z każdej strony na rumiano. Dorzuć czosnek, marchewkę i por, pomieszaj. Dolej również 1/2 szklanki gorącej wody, całość gotuj około 15 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje. W razie konieczności, dopraw do smaku. Na koniec, dodaj koperek lub pietruszkę.
Podawaj jak lubisz, z ryżem lub z ziemniakami i surówką 🙂 Smacznego 🙂