Filet z kurczaka w białym winie z karmelizowanymi jabłkami
Filet z kurczaka krótko obsmażony, następnie podlany białym winem (lub cydrem) i śmietanką, podany z karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem żurawiny nie tylko świetnie się prezentuje, ale smakuje doskonale. Bardzo prosty do przygotowania, a jednak niebanalny.
Cała tajemnica smaku tego prostego dania to świetna przyprawa z przepisu tutaj.
Jabłka najlepiej skaremalizować na odzielnej patelni, by pozostały jędrne i dodać na koniec na patelnię z kurczakiem.
To chyba jeden z najsmaczniejszych jesiennych sposobów podania filetów z kurczaka. Polecam do wybróbowania!
Składniki na 2 porcje:
2 filety z kurczaka
2 łyżki złocistej przyprawy (z przepisu tutaj)
2 jabłka
1-2 łyżeczki cukru
2 garstki suszonej żurawiny
150-200 ml białego wina
200 ml śmietany kremówki
olej/ masło ghee/olej kokosowy
Wykonanie:
- filety z kurczaka umyć, usunąć błonki i natrzeć przyprawą. Odstawić na 15-30 minut
- na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron. Gdy się zrumienią podlać białym winem. Po odparowaniu połowy alkoholu wlać na patelnię śmietankę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić filety około 10-15 minut
- w międzyczasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki. Przed podaniem filety kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem i przybrać zieleniną