Filet z kaczki w tymianku z malinami
Składniki
- 2 filety z kaczki
- olej Kujawski z bazylią
- 4 ziemniaki
- 50 g masła
- 1 l bulionu z drobiu
- 200 g fasolki szparagowej
- pieczarki
- świeży tymianek
- 200 g malin
- 1 łyżka cukru brązowego
- lampka wina porto
- kilka liści rukoli do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki myjemy i osuszamy ręcznikiem, wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko solimy i pieprzymy oraz skrapiamy olejem smakowym. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości, czyli 45-60 min.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wrzątku, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy 15 min. do miękkości i odcedzamy. Przepłukujemy chwilę zimną wodą na durszlaku.
Ziemniaki kroimy grubo w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy ziemniaki. Podsmażamy do zrumienienia, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą miękkie, ok. 10-15 min.
Filet z kaczki nacieramy solą i pieprzem, obkładamy świeżym tymiankiem, skrapiamy olejem smakowym oraz octem balsamicznym i odstawiamy na minimum 1 godz., a najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu odsączamy i od strony z tłuszczem robimy poprzeczne nacięcia ostrym nożem. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy kaczkę z obu stron po kilka minut, zaczynając od strony z tłuszczem. Gdy kaczka jest dobrze opieczona, przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min. Po wyjęciu z pieca zawijamy w folię aluminiową.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy maliny, cukier oraz wino. Gotujemy, aż maliny się rozpadną, a płyn nieco zredukuje. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Do musu dodajemy odłożone wcześniej całe sztuki malin.
Wszystkie gotowe składniki wykładamy na talerz.
Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com