Filet z gęsi na boczniakach smażonych z Żubrówką

Filet z gęsi na boczniakach smażonych z Żubrówką
Zdjęcie - Filet z gęsi na boczniakach smażonych z Żubrówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Filet z gęsi na boczniakach smażonych z Żubrówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 filety z gęsiej piersi
  • 800 g boczniaków
  • duża cebula
  • 100 ml Żubrówki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 5 rozgniecionych ziaren jałowca
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz
Przygotowanie Dzień wcześniej zamarynować filety z gęsi w 4 łyżkach oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią, 2 łyżkach octu balsamicznego, jałowcu, rozmarynie, soli i pieprzu i zostawić na całą noc w lodówce.


Piekarnik nagrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć mięso na dużym ogniu ze wszystkich stron. Włożyć je do naczynia żaroodpornego i piec 10-12 min. Wyjąć, zawinąć

w folię aluminiową i odstawić na 5 min.


Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i boczniaki w całości. Smażyć 2-3 min., następnie wlać Żubrówkę, dodać sól

i pieprz do smaku. Smażyć jeszcze 7-8 min. Boczniaki rozłożyć na talerzach i umieścić na nich pokrojone w paski mięso.


Do tej potrawy doskonale pasują pieczone ziemniaki.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów