Filet kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim
            Rodzaj potrawki z kurczaka z warzywami, do przygotowania na jednej patelni. Najlepszym dodatkiem do tej potrawki, będzie ryż lub makaron ryżowy. Z warzyw wybrałam paprykę, cebulę, pieczarki i marchewkę. Aromatyczna przyprawa z tajskich ziół i sos sojowy, podkreślają orientalny charakter potrawy.
Pyszny i zdrowy obiad, dla fanów orientalnych smaków ?

Kurczak z warzywami w stylu azjatyckim
Składniki na kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim / 2 porcje- 1 mniejszy filet kurczaka
 - 1 mała papryka ( u mnie kawałek zielonej i czerwonej )
 - 1 marchewka
 - 5 średniej wielkości pieczarek
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1, 5 szklanki passaty pomidorowej
 - 2 płaskie łyżeczki gotowej mieszanki ziół tajskich (kolendra, chili, trawa cytrynowa, imbir, kozieradka, kmin rzymski, kurkuma)
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - sól i pieprz do smaku
 - garść posiekanych orzechów nerkowca lub sezam ( opcjonalnie )
 - świeżo posiekane pędy dymki lub kolendry
 - olej do smażenia
 
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Obrane pieczarki, pokrój na grubsze plasterki. Obraną marchewkę, pokrój w słupki.
Filety z piersi pokrój w paski lub w kostkę, delikatnie posyp solą i pieprzem. Daj na rozgrzany tłuszcz, kiedy mięso zmieni kolor, dodaj cebulę i czosnek, smaż dalej mieszając. Dorzuć paprykę, marchewkę i sos sojowy, smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj passatę pomidorową, pieczarki i zioła tajskie, pomieszaj. Całość gotuj do czasu, kiedy sos lekko zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Gotowe danie, posyp pędami cebuli i orzechami. Podawaj z ryżem lub z makaronem ryżowym.
Smacznego ?
