Figi zapiekane z oscypkiem na cieście francuskim
Wspaniała i pyszna propozycja: zapiekane figi z oscypkiem na kruchym cieście francuskim. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, kolacje, przystawkę , przekąskę…
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
1 oscypek (najlepszy walcowaty)
świeże figi
roztrzepane jajko
Ciasto francuskie rozłóż na stole i pokrój na niewielkie prostokąty: u mnie ok.10×6 cm. Pokrojone ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
Po tym czasie wyjmij blaszkę i na każdym kawałku ułóż plasterki oscypka, a na nich pokrojone na kawałki figi.
Ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut. Podawaj gorące.
Smacznego