Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie

Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie

Zdjęcie - Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zabieram Was w podróż na Bliski Wschód, a dokładnie spotkamy się gdzieś na pograniczu Iranu i Iraku, bo dzisiejsze danie - fesenjan (czyt. fesendżuun) jest znane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki, jednakże ostatnio na popularności zyskała wersja z kurczaka, którą postanowiłem specjalnie dla Was przyrządzić. Dodatkowo zaznaczam: nie bójcie się tego egzotycznego składnika, jakim jest melasa z owoców granatu. Trudno jest ją dostać w polskich sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie.
Zdjęcie - Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 porcje
Fesenjan:

  • 3-4 piersi z kurczaka (800 g)
  • 1 cebula
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 ml melasy z granatów
  • 200 ml bulionu (lub wody)
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • oliwa z oliwek
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • czarny pieprz
  • sól
Melasa z granatów:
  • 300 ml soku z granatów
  • 50 g cukru
  • sok z 1 cytryny


Do podania:
  • pestki z 1 granatu
  • posiekana pietruszka
  • 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko



* PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut). Powinniśmy otrzymać 100 ml melasy.
Gulasz Orzechy zmiel, a następnie upraż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podanie Danie podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na sam koniec posyp potrawę pestkami granatu oraz świeżo posiekaną pietruszką. *

Zdjęcie - Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*Przepis na gulasz na podstawie: Simply Recipes, Minimalist Baker, Ariana Bundy. **Przepis na melasę: Simply Recipes.

Kategorie przepisów