Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie
Zabieram Was w podróż na Bliski Wschód, a dokładnie spotkamy się gdzieś na pograniczu Iranu i Iraku, bo dzisiejsze danie - fesenjan (czyt. fesendżuun) jest znane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki, jednakże ostatnio na popularności zyskała wersja z kurczaka, którą postanowiłem specjalnie dla Was przyrządzić. Dodatkowo zaznaczam: nie bójcie się tego egzotycznego składnika, jakim jest melasa z owoców granatu. Trudno jest ją dostać w polskich sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie.
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
Fesenjan:
- 3-4 piersi z kurczaka (800 g)
- 1 cebula
- 200 g orzechów włoskich
- 100 ml melasy z granatów
- 200 ml bulionu (lub wody)
- 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
- 2 łyżki pasty tahini
- oliwa z oliwek
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- czarny pieprz
- sól
- 300 ml soku z granatów
- 50 g cukru
- sok z 1 cytryny
Do podania:
- pestki z 1 granatu
- posiekana pietruszka
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko
* PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut). Powinniśmy otrzymać 100 ml melasy.
Gulasz Orzechy zmiel, a następnie upraż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podanie Danie podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na sam koniec posyp potrawę pestkami granatu oraz świeżo posiekaną pietruszką. *
*Przepis na gulasz na podstawie: Simply Recipes, Minimalist Baker, Ariana Bundy. **Przepis na melasę: Simply Recipes.