Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców

Pieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania :) Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym do zrobienia. Dodatkowo przepis na sos serowy z nerkowców.

Składniki dla 2 osób:Zdjęcie - Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców - Zakręco... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 4 duże pieczarki portobello,
- ok 200 g mrożonego szpinaku,
- 1 małą cebula,
- sól, pieprz

domowy sos serowy z nerkowców:

- 1/4 szklanki nerkowców,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżka pasty miso (można użyć soli do smaku),
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego),
- 2 płaskie łyżki mąki z tapioki.

Wykonanie:

Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich.
Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem gotować, tak by odparowała z nich woda.
Nakładamy farsz do pieczarek (może być z górką).
Do nerkowców zalanych wodą dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, wylewamy ją na patelnie i przez 2 minuty gotujemy ciągle mieszając (będzie gęstniała). Masę serową wykładamy na pieczarki, układamy ja na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (na środkowym ruszcie) do 160 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż pieczarki będą miękkie (może być różny czas w zależności od piekarnika). Ja zjadłam je z ryżem i gotowaną fasolką.
Zdjęcie - Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców - Zakręco... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców - Zakręco... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Burgery z kurczakiem

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tart…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka szopska

Sałatka szopska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu