Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców

Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców

Pieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania :) Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym do zrobienia. Dodatkowo przepis na sos serowy z nerkowców.

Składniki dla 2 osób:Zdjęcie - Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców - Zakręco... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 4 duże pieczarki portobello,
- ok 200 g mrożonego szpinaku,
- 1 małą cebula,
- sól, pieprz

domowy sos serowy z nerkowców:

- 1/4 szklanki nerkowców,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżka pasty miso (można użyć soli do smaku),
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego),
- 2 płaskie łyżki mąki z tapioki.

Wykonanie:

Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich.
Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem gotować, tak by odparowała z nich woda.
Nakładamy farsz do pieczarek (może być z górką).
Do nerkowców zalanych wodą dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, wylewamy ją na patelnie i przez 2 minuty gotujemy ciągle mieszając (będzie gęstniała). Masę serową wykładamy na pieczarki, układamy ja na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (na środkowym ruszcie) do 160 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż pieczarki będą miękkie (może być różny czas w zależności od piekarnika). Ja zjadłam je z ryżem i gotowaną fasolką.
Zdjęcie - Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców - Zakręco... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców - Zakręco... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów