Faszerowane papryki
O faszerowanych paprykach przypomina mi się zawsze jesienią, kiedy stragany na rynku uginają się pod ciężarem dorodnych, soczystych papryk.
Robiłam to dane wiele razy zanim w końcu, metodą prób i błędów, znalazłam idealny dla mnie przepis na farsz.
Najczęściej robię wersję wegetariańską z ryżem, ale równie smaczna jest papryka faszerowana samymi warzywami.
Jeżeli masz ochotę na wersję z mięsem, to będę cię namawiać, aby nie iść na skróty (czytaj: gotowe mieso mielone).
Proponuję ci kupić 0.5 kg udźca indyczego, samodzielnie oczyścić mięso ze skóry, kości i niepotrzebnych "farfocli", a następnie zmielić i dodać do farszu.
Jednak weź pod uwagę, że po dodaniu mięsa ilość farszu się zwiększy i będziesz potrzebować więcej papryczek (i ja ci nie powiem ci ile ;-))
To danie jest pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia na zimno tez smakuje wyśmienicie :)
Składniki:
ok. 6 średnich papryk
1 duży bakłażan
2 małe cukinie
1 duża marchew
1-2 cebule
4 ząbki czosnku
ok. 20 dag pieczarekolej do smażenia
słoiczek przecieru pomidorowego
2 kostki bulionowesól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie
pęczek posiekanej natki lub koperku
1 szklanka ryżu (miara przed ugotowaniem)
Papryki umyj, odetnij (ale zachowaj) "czapeczki" z ogonkami i wydrąż.
Jeśli trzeba, ostrym nożem ostrożnie (żeby nie przedziurawić) zetnij od spodu, żeby papryczki stabilnie stały.
Cukinie i bakłażana umyj i razem ze skórką pokrój w możliwie jak najdrobniejszą kostkę (ja kroję mniej więcej 0.5 x 0.5cm).
Pieczarki też drobno posiekaj.
Marchewkę, czosnek i cebulę obierz i pokrój w kosteczkę podobnej wielkości.
Na głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę. Jeżeli masz zamiar dodać mięso do farszu, to teraz jest właściwy moment. Smaż tak długo, aż mięso całkowicie zmieni kolor, dodając pod koniec przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Następnie dodaj pieczarki, a po chwili bakłażan i cukinie. Dopraw solą (delikatnie, ponieważ za chwilę dodasz kostkę rosołową) i pieprzem (sporo). Smaż jeszcze przez parę minut, ciągle mieszając, po czym podlej wodą (ok. szklanki), dodaj kostkę rosołową i zioła prowansalskie.
Przykryj i niech się dusi do miękkości. Na koniec dodaj natkę pietruszki i ryż – jeśli zamierzasz go dodać. Wymieszaj i, jeśli trzeba, dolej jeszcze troszkę wody. Farsz nie może być zbyt suchy, bo straci sporo wody w piekarniku.
Faszeruj swoje papryczki, nakryj je czapeczkami i ustaw w naczyniu do zapiekania. Podlej rosołkiem zrobionym z drugiej kostki bulionowej i ewentualnie posyp jeszcze pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz do zrumienienia w temp. Ok. 200oC (ok. godziny bez termoobiegu).