Faszerowana pierś indyka z piekarnika
Faszerowana pierś indyka z piekarnika, będzie doskonałą opcją na lekki obiad dla całej rodziny. Farsz to kwestia Twojej wyobraźni, czy nawet resztek wędlin i warzyw, które właśnie masz w lodówce. U mnie wypełnieniem jest domowy boczek, ogórek kiszony, papryka, cebula, musztarda i marchewka.
Faszerowana pierś indyka, najbardziej smakuje z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Pycha !!!
Składniki na faszerowaną pierś indyka
- pierś indyka około 1 kg ( u mnie 900 g )
- 6-8 cienko krojonych plasterków domowego boczku
- 1/2 marchewki
- 1/2 papryki
- 2 łyżki musztardy
- 2 mniejsze ogórki kiszone
- 1 średnia cebula
- olej roślinny
Ogórki pokrój na plasterki, cebulę w piórka, paprykę na wąskie paseczki. Marchewkę pokrój na wąskie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Pierś umyj, osusz papierowym ręcznikiem i połóż na desce. Na środku ostrożnie natnij mięso jak książkę ( nie rozcinaj do końca ), boki również nacinaj tak, żeby powstał płaski płat mięsa.
Płat mięsa posyp solą i pieprzem, rozsmaruj musztardę. Kolejno ułóż plasterki boczku, ogórek, cebulę, paprykę i marchewkę. Ostrożnie zwiń mięso w roladę, od razu owiń sznurkiem spożywczym. Roladę równomiernie posyp z każdej strony solą, pieprzem, papryką i suszonym czosnkiem.
Roladę smaż w rondlu, z każdej strony na rumiano. Następnie dolej szklankę wody i 2 łyżki octu winnego, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj rondel pokrywką, daj do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 60 minut i kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości rolady.
Gotową roladę zostaw do lekkiego schłodzenia, usuń sznurek i pokrój na grubsze plasterki. Sos, który zostanie po pieczeniu, można śmiało dodać do mięsa i kaszy. Smacznego 🙂