Fasolka szparagowa z pomidorową salsą
Sezon na fasolkę szparagową ciągle trwa i oby jak nadłużej. Uwielbiam każdą, tą z masełkiem i bułką tartą również, wyjadaną prosto z garnka bez omasty, ale nieustannie poszukuję nowych pomysłów.
Dziś zapraszam na fasolkę z pomidorową salsą. Kolorowa i kapitalnie komponuje się smakowo z kwaskowatymi pomidorami. Salsa (czyli sos) to prosty dodatek zapożyczony z kuchni meksykańskiej. Idealny dodatek do każdego letniego obiadu, w większej ilości samodzielne danie kolacyjne. Tak samo smaczna na ciepło i na zimno. Po prostu pycha!
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
2 pomidory malinowe
sól, pieprz
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku - opcjonalnie
koperek
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżeczka miodu akacjowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie:
- obraną fasolkę ugotować w osolnej wodzie - około 15 minut. Najlepiej wyłowić jedną fasolkę i skosztować
- w międzyczasie przygotować salsę. Pomidory naciąć z góry na krzyż i zalać wrzątkiem na kilka minut. Wrzątek wymienić na zimną wodę, następnie obrać pomidory ze skóry. Przekroić na pół i wybrać łyżeczką wodnisty miąższ z pestkami. Pokroić pomidory w maleńką kosteczkę
- wymieszać pomidory z przyprawami i obraną pokrojoną w kostkę cebulką
- fasolkę odcedzić i ułożyć na półmisku. Na fasolce rozłożyć przygotowaną salsę pomidorową