Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, choć z nazwy jej pochodzenie może być mylące to jednak jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Najlepiej smakuje na gorąco podana z pieczywem. W tradycyjnym przepisie do fasolki dodaje się także cebulę i boczek, my jednak dzisiaj z nich zrezygnowałyśmy, ale w takiej nieco odchudzonej wersji jest równie smaczna :)
Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
(na 6 porcji)

  • 300 g fasoli "jasiek"
  • 25 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ok. 180 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra


Przygotowanie:

Fasolę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, przełóż do miski, zalej zimną wodą w objętości dwukrotnie większej niż fasolka i odstaw na co najmniej 24 godziny.
Następnego dnia, namoczoną fasolkę przełóż do garnka wraz z wodą w której się moczyła i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Kiełbasę pokrój w większą kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę jeszcze podsmaż i przełóż do gotującej się fasolki. W razie potrzeby uzupełnij płyn dolewając przegotowanej wody. Następnie dodaj liść laurowy, koncentrat pomidorowy i gotuj przez ok. 5-10 min.
W kubeczku wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wody z gotującej się fasoli, wszytko dokładnie rozmieszaj i wlej do zupy. Całość doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów