Estonia: Kihiline peedi-juustusalat - różowa sałatka 7-warstwowa
Przepis zaczerpnięty od Nami-Nami.
Powstała pyszna sałatka, która łapie się na różowy tydzień :)
400-500 ugotowanych buraczków, startych na tace jarzynowej
250 g utartego sera
4 jajak na twardo - ja je utarłam na tarce
4-5 posiekane ogórki kiszone
200 g mrożonego zielonego groszku - ja dałam z puszki
Dressing:
250 g majonezu
250 g śmietany
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Wymieszać składniki dressingu.
Jeżeli użyjecie mrożonego groszku, trzeba go na sitku zanurzyć na chwilę w gotującej się wodzie (zblanszować). Ostudzić i odcedzić.
Układać warstwy w szklanym naczyniu w takiej kolejności:
1. groszek
2. jajka
3. 1/3 dressingu
4. ser
5. buraczki
6. ogórki
7. reszta dressingu
Sałatkę zafoliować i schować do lodówki.
Przed podaniem można ozdobić zieleniną albo jajakami przepiórczymi.