Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!)
Nie ma to jak dobre ciasto z jabłkami, chyba się ze mną zgodzicie? Ta skandynawska wersja jest bardzo wilgotna, chrupiąca dzięki migdałowym płatkom, a co (prawie) najważniejsze- nie zawiera grama tłuszczu! Dla równowagi do słodkiego wnętrza, wierzch posypałam kwaskowatymi owocami żurawiny. Dodatkowo ciasto baaardzo szybko się robi. Mieszasz łyżką i gotowe!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!) Składniki
- jabłka - 3 szt
- jajka - 1 szt
- mleko - 2 łyżki
- cukier - 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/3 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka, mielony
- kardamon - 1/2 łyżeczki, mielony
- migdały - 1/2 szklanki, w płatkach
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- cukier - 2 łyżki do posypania wierzchu
Jabłka obierz, pokrój na dość cienkie (ok. 3mm) plastry. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj, dodaj jabłka. Wierzch posyp żurawinami. Ciasto piecz w wyłożonej papierem do pieczenia foremce w temp. 180oC przez ok. 50 minut (do momentu, aż patyczek włożony do ciasta wyjmiecie czysty). Przed podaniem wierzch posyp grubym cukrem.