Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!)

Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!)

Nie ma to jak dobre ciasto z jabłkami, chyba się ze mną zgodzicie? Ta skandynawska wersja jest bardzo wilgotna, chrupiąca dzięki migdałowym płatkom, a co (prawie) najważniejsze- nie zawiera grama tłuszczu! Dla równowagi do słodkiego wnętrza, wierzch posypałam kwaskowatymi owocami żurawiny. Dodatkowo ciasto baaardzo szybko się robi. Mieszasz łyżką i gotowe!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!)

Agata, 4 stycznia 2012

Zdjęcie - Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jabłka obierz, pokrój na dość cienkie (ok. 3mm) plastry. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj, dodaj jabłka. Wierzch posyp żurawinami. Ciasto piecz w wyłożonej papierem do pieczenia foremce w temp. 180oC przez ok. 50 minut (do momentu, aż patyczek włożony do ciasta wyjmiecie czysty). Przed podaniem wierzch posyp grubym cukrem.

Kategorie przepisów