Enchilady brokułowe w łagodnym sosie paprykowym

Enchilady brokułowe w łagodnym sosie paprykowym

Z okazji akcji ”Hola Mexico!” organizowanej przez Shinju, razem z grupą blogerek postanowiłyśmy przygotować enchilady, czyli faszerowane i zapiekane tortille.
Nie miałam najmniejszego problemu z wyborem przepisu, ponieważ od dawna miałam ochotę wypróbować enchilady z farszem brokułowo-serowym zapiekane w paprykowym sosie, które wypatrzyłam w książce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.
Enchilady były absolutnie przepyszne. Nie skłamię nic, jeżeli powiem, że to jedno z najpyszniejszych dań, które udało mi się w tym roku przygotować :) Wprawdzie przygotowanie sosu z pieczonych papryk zajmuje trochę czasu, ale robienie samych enchilad jest łatwe, szybkie i przyjemne.

Razem ze mną inne smakowite enchilady przygotowały: Siankoo, Maggie, Dobromiła, Chantel, Siaśka, Martynosia, MałgosiaZ i Shinju :)


Photobucket
ENCHILADY Z BROKUŁAMI W ŁAGODNYM SOSIE PAPRYKOWYM
(4 porcje)
4-5 pszennych tortilli,
400g brokułów (mogą być mrożone),
200g sera ricotta*,
1 ząbek czosnku,
½ łyżeczki kuminu,
150g sera żółtego (najlepiej cheddar),
1 jajko,
sól i pieprz,
posiekana świeża kolendra

sos:
4 duże czerwone papryki,
400ml bulionu warzywnego,
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
szczypta mielonego kuminu,
1-2 ząbki czosnku,
sok z ½ limonki,
sól i pieprz

Przygotować sos: Papryki upiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 30-40 minut, aż będą miejscami czarne. Włożyć do miski i szczelnie zakryć folią, aby się zaparzyły. Gdy ostygną, zdjąć skórkę i usunąć pestki. Upieczony miąższ zmiksować blenderem wraz z bulionem. Zagotować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki oraz kumin, sól i pieprz do smaku. Mąkę kukurydzianą rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu. Gotować kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć, a następnie posiekać. Dodać ser ricotta, połowę startego żółtego sera i jajko, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kuminem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Tortille zwilżyć wodą i krótko podgrzać na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aby zmiękły. Na tortille nałożyć brokułowy farsz i zwinąć w rulony. Zwinięte tortille ułożyć w lekko natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem paprykowym i posypać resztą żółtego sera.
Piec w 190 stopniach przez ok. 30 minut.
Podawać z salsą cruda i posiekaną kolendrą.


* Ricotta oczywiście jest włoskim serem, a nie meksykańskim, ale zastępuje on powszechnie używany w Ameryce Środkowej ser Requesón. Wygląd i smak obu tych serów jest bardzo zbliżony.


Zdjęcie - Enchilady brokułowe w łagodnym sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów