Ekspresowe rogaliki na wodzie gazowanej
Dzień dobry :-) Rogaliki z marmoladą lubi chyba każdy. U nas znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-)
Składniki na około 24 szt:
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki z górką mąki pszennej typ 450
Dodatkowo:
- marmolada
- cukier puder do posypania
1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką.
2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.
3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie przekrawamy go na dwie połowy. Stolnicę oprószamy mąką. Pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na okrąg o grubości około 5 mm. Ciasto możemy posmarować marmoladą zostawiając około 1 cm nie posmarowany i pociąć na małę trójkąty, lub tak jak mi się lepiej robiło, najpierw pokroiłam ciasto na małe trójkąty, następnie łyżeczką nabierałam porcje marmolady, nakładałam na szerszą część trójkąta i zawijałam rogaliki. Tak samo robimy z dugą połową ciasta.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra - dół) i pieczemy około 30 minut do zarumienienia się rogalików. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)