Ekspresowe owoce w sosie z białej czekolady
Dziś przedstawiam coś pysznego na te momenty w życiu kiedy KONIECZNIE MUSZĘ ZJEŚĆ COŚ SŁODKIEGO ? Niestety często miewam takie momenty i sięgałam po jakieś batoniki i cukierki, a to nie jest najzdrowsze rozwiązanie. Na szczęście tutaj odkryłam rewelacyjny przepis na absolutnie przepyszne owoce w sosie z białej czekolady, które robi się dosłownie w 5 minut! Owoców jagodowych mamy teraz po dostatkiem, ja akurat miałam pod ręką świeżutkie truskawki i borówkę amerykańską, ale równie dobrze można dorzucić maliny, jagody czy jeżyny – cokolwiek macie pod ręką! A przygotowanie sosu to dosłownie minuta, gdyż robi się ją w mikrofalówce:) Jeżeli lubicie takie bardzo owocowe desery, polecam moją sałatkę owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym, jest przepyszna. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Ekspresowe owoce w sosie z białej czekolady(2 porcje)
Składniki:
- 250-300 g świeżych owoców jagodowych, u mnie truskawki i borówka amerykańska, umytych
- 100 g białej czekolady, posiekanej
- 200 g śmietanki kremówki, w temp. pokojowej
- mięta do podania
Przygotowanie:
- Włóż owoce do 2 miseczek lub pucharków i wymieszaj.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub włóż na ok. 15 sekund do mikrofalówki.
- Wlej do czekolady śmietankę i energicznie wymieszaj, aż stworzy się jednolity sos i zalej nim przygotowane owoce.
- Można już wcinać chociaż najlepsze są schłodzone w lodówce, przed podaniem udekoruj miętą.
Smacznego!
English version
Easy berries with white chocolate sauce(2 servings)
Ingredients:
- 250-300 g fresh berries, eg. strawberries and blueberries, wasched
- 100 g white chocolate, chopped
- 200 g double cream, room temperature
- fresh mint leaves for serving
Preparation:
- Place berries into 2 cups or bowls and mix.
- Melt the chocolate mixed in a water bath or heat in the microwave for 15 s.
- Add cream and mix until smooth.
- Pour mixture into over berries and enjoy, or leave too cool in the refrigerator. Decorate with mint leaves before serving.
Enjoy!