Ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką
Przepis na to ciasto z jabłkami znalazłam tutaj (klik). Jest to niezwykle proste ciasto w przygotowaniu i szybkie. Smakuje i pachnie rewelacyjnie, jest puszyste i wilgotne. Jeśli szukacie fajnego ciasta do kawy, to jak najbardziej polecam. U nas zrobiło ono furorę i robiłam go już dwa razy :-)
Keksówka: 25 x 11 cm
Składniki na ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką:
- 2 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu (w oryginale nie ma)
- 90 g cukru (w oryginale jest 150 g)
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak zrobić ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką?
1. Do jednej miski dajemy jogurt, olej i jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej miski dajemy mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.
2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Teraz do składników suchych dajemy jabłka i delikatnie mieszamy łyżką.
3. Następnie dodajemy składniki mokre i delikatnie, oraz powoli mieszamy drewnianą łyżką tylko do pierwszego połączenia się składników (nie możemy mieszać za długo).
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, górę wyrównujemy.
Skorupka cynamonowa:
1. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i palcami je łączymy. Tak powstałą kruszonkę rozkładamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Ja 30 minut piekłam tylko na funkcji dół, a 10 minut na funkcji góra/dół. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)