Ekspresowa tarta ze szparagami i serem pleśniowym
Kupiłam śliczne, malutkie szparagi. Zielone, bo to moje ulubione, pewnie dlatego, że nie trzeba ich obierać :)
To danie nie wymaga w zasadzie żadnej pracy. Tartę piekę bowiem na gotowym cieście francuskim. 20 minut i można delektować się majowym smakiem szparagów z delikatną nutą gorgonzoli.
Ta tarta jest nieco rustykalna, ale jej urok tkwi właśnie w nieregularnych brzegach i wiejskim charakterze.
Ekspresowa tarta ze szparagami i serem pleśniowym
Składniki
- szparagi - 1 pęczek
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jajko - 2 szt
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- gorgonzola - ok. 4 łyżek (lub inny ser pleśniowy)
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Ciasto rozłóż na blaszce do pieczenia, zawiń brzegi aby dookoła powstała wyższa "ramka".
Na cieście ułóż szparagi (odłam od nich twarde końcówki). Ułóż kawałki sera. Popieprz i posól.
Jajka roztrzep ze śmietanką, wlej na tartę. Wstaw do pieca nagrzanego do 200 0C na 20 minut.