Ekspresowa sałatka śniadaniowa
Pyszna i szybka do przygotowania sałatka śniadaniowa dla dwóch osób.
Jeśli chcesz, by była jeszcze szybsza, możesz pominąć krojenie pomidorków i oliwek i dodać je w całości. Paprykę można kupić w lidlu już pokrojoną, więc tutaj też wystarczy wyjąć ją ze słoiczka. Podobnie z orzechami i burratą – z tymi też nie trzeba nic robić.
Sałatka jest prosta i smaczna i doskonale komponuje się z dressingiem balsamiczno-miodowo-musztardowym. Ja zwykle robię go wg poniższych proporcji, ale nie dodaję całego do sałatki, tylko zostawiam sobie w słoiczku i wykorzystuję do sałatki obiadowej (wtedy też wykorzystuję pozostałą rukolę).
Składniki na ekspresową sałatkę śniadaniową:
- 2-3 garście rukoli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki pokrojonej papryczki piquillo (ze słoiczka, Lidl)
- kilka czarnych oliwek
- burrata
- pestki dyni/orzechy laskowe
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić ekspresową sałatkę śniadaniową?
Rukolę rozkładamy na dwie miseczki. Do każdej dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na plasterki oliwki, osączoną z zalewy pokrojoną papryczkę piquillo. Na środek dajemy przepołowioną burratę, posypujemy orzechami i/lub pestkami.
W słoiczku lub wysokiej szklance umieszczamy składniki dressingu, potrząsamy zamkniętym słoiczkiem lub mieszamy malutką rózgą, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę (ja wykorzystuję jedynie część sosu).