Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)

Zdjęcie - Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najpierw trochę teorii. Zarówno eklery, jak i ptysie, przygotowuje się z takiego samego, zaparzanego ciasta. Ciasto to nie zawiera w sobie cukru, otrzymujemy więc absolutnie neutralny w smaku wypiek. Możemy jednak dodać mu wyrazu (i słodyczy) przez swoistą „kruszonkę”. To nałożona na surowe ciasto ptysiowe dodatkowa warstwa słodkiej masy z cukru, masła i mąki, która w trakcie pieczenia pokrywa cały eklerek chrupiącą skorupką. I taki właśnie typ eklerka dziś Wam prezentuję. To tzw. choux au craquelin.

Zdjęcie - Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie zaparzanego ciasta ptysiowego to (naprawdę!) nic trudnego i zajmuje tylko kilkanaście minut. Jedyna tajemnicą dobrych eklerów/ptysi jest dopilnowanie, aby ciasto dokładnie się wypiekło, czy wręcz wysuszyło w piekarniku. Tylko w takim wypadku nie zapadnie się po ostygnięciu i będzie przyjemnie chrupiące.

Zdjęcie - Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie ok. 15-20 dorodnych eklerków (tu kolejna uwaga, nie nakładajcie zbyt dużych porcji ciasta na blachę- ciasto sporo wyrasta!).

Zdjęcie - Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe eklery możecie przeciąć wzdłuż na pół i wtedy napełnić je nadzieniem lub kremem napełnić szprycę z „długą” końcówką i tym sposobem „nastrzyknąć” ciasteczka kremem wewnątrz.

Przepis na budyniowy krem waniliowy, idealny do napełniania eklerów,  znajdziecie pod TYM LINKIEM. Powodzenia! :)

Składniki:
  • ciasto zaparzane
  • mleko - 1 szklanka (lub woda lub pół na pół)
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 80 g
  • sól - duża szczypta
  • jajko - 4 szt
  • kruszonka
  • masło - 80 g
  • brązowy cukier - 80 g
  • mąka pszenna - 80 g
Przygotowanie:

Kruszonka:

W miseczce wymieszaj mąkę z brązowym cukrem i masłem na gładką pastę. Rozwałkuj ją (między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na grubość ok. 3-4 mm. Schłódź.

Ciasto zaparzane:

W rondelku podgrzej mleko (wodę) z masłem i solą. Gdy się zagotuje, wsyp mąkę. Masę mieszaj (cały czas gotując) drewnianą łyżką, aż stanie się jednolita i zacznie odchodzić od dna garnka.

Ciast przełóż do misy miksera. Ciągle miksując wbijaj kolejno po jednym jajku, robiąc ok. 3 minutowe przerwy pomiędzy kolejnymi jajkami. Ciasto ma być gładkie i ostudzone.

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (lub d woreczka foliowego, od którego odetnij jeden z rogów). Ciasto nakładaj na kształt wąskich „batoników” na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z wcześniej przygotowanej masy na kruszonkę wytnij nożem prostokąty wielkości mniej więc porcji ciasta na blasze. Na każdy eklerek nałóż taki prostokącik masy. (możesz też nie nakładać kruszonki, tylko wierzch każdego eklerka posmarować żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody).

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC na 10 minut, zmniejsz temp. do 175 oC i piecz kolejnych 15 minut. Pozostaw eklery w wyłączonym piecu jeszcze na 5 minut. Ostudź, na kratce, napełnij kremem. Przepis na waniliowy krem budyniowy znajdziesz pod TYM LINKIEM.

Przepisy z tych kategorii

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
1

Grzanki francuskie z chałki or…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
1

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square

Ptysiowa choinka, czyli croquembouche
1

Ptysiowa choinka, czyli croque…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka