Dżemoretti

Dżemoretti

Dziś coś żeby nie powiedzieć banalnie, powiem dziecinnie prostego. Ciasteczka dżemoretti, z którymi poradzi sobie zarówno głuptas, jak i młodzież przedszkolna. Tylko pięć składników: mąka, masło, cukier puder, jajko i ulubiony dżemor. Kiedyś kupowało się takie na wagę w delikatesach. Aż mam ochotę zaparzyć herbatkę, pochrupać i obejrzeć Toy Story ?? 

Dżemoretti

  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • żółtko
  • ulubiony dżem (ok. 8 łyżek)
  • Wierzch:
  • białko
  • cukier trzcinowy
  1. Cukier puder ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę.*
  2. Dodajemy żółtko i mąkę, krótko zagniatamy.
  3. Kulę z ciasta możemy włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut, albo upiec ciastka od razu.
  4. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałeczek podobnej długości, delikatnie spłaszczamy. Końcem drewnianej łyżki robimy „wąwóz” w którym rozprowadzamy dżem.
  5. Wierzch ciasteczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
  6. Ciastka pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.
Wskazówki

*Możemy dodać np. ziarenka wanilii lub skórkę z pomarańczy.

Zdjęcie - Dżemoretti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów