Dżem truskawkowy z mango
„Co prawda sezon na truskawki już się pomału kończy, ale jeszcze są i można je dostać na straganach. Są też owoce mango, więc kto będzie miał ochotę może zrobić parę słoiczków tego pysznego dżemu. Ja zazwyczaj do dżemów używam cukru zelującego 1:1. Wiem, że wychodzi dość słodki ale za to nie ma konserwantów. Producent zaleca zasypywanie owoców cukrem na 4 godziny i smażenie ok. 4 min. Ja zostawiam zasypane cukrem owoce na całą noc w lodówce. Później je miksuję, ale można też zmiksować tylko część owoców, a resztę zostawić w kawałkach. Czas gotowania w dużej mierze zależy od tego ile wody mają w sobie owoce. Moje truskawki zbierane były po deszczu i musiałam je gotować znacznie dłużej. Najlepiej więc przed włożeniem do słoików zrobić test, wylewając kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest gotowy.
Dżem truskawkowy z mango (przepis własny)
Składniki na 4 słoiczki o poj. 340ml
500g truskawek
2 dojrzałe owoce mango
1000g cukru żelującego 1:1
1 cytryna
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Duże owoce kroimy na cztery części. Przekładamy do rondla. Obieramy mango, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i dodajemy do truskawek. Mieszamy, posypujemy cukrem i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano całość miksujemy. Stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zwiększamy płomień i gotujemy około 10 minut. Wylewamy kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest już dobry. Jeśli nie należy jeszcze chwilę podgotować. Gotowy dżem wlewamy do czystych wyparzonych słoików i zaraz zamykamy. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Wynosimy do chłodnej piwnicy.
Przepis dodaję do akcji: