Dżem czereśniowy z octem balsamicznym i pieprzem
I kolejne smakołyki z dodatkiem ulubionych czereśni!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne dżem z czereśni, który robię już 3 rok pod rząd.
Nie jest to taki zwykły dżem czereśniowy na słodko, bo ma w sobie smaki, które idealnie go podkręcają i sprawiają, że każdy z przyjemnością oblizuje się ze smakiem.
Dodatek octu balsamicznego i ostrego pieprzu sprawia, że ten dżem jest wyjątkowy!
Zaskakujące połączenie składników i absolutnie wyjątkowy smak!
Idealnie pasuje do chrupiących grzanek, tostów, naleśników, racuchów a nawet mięs!
Koniecznie spróbujcie!
Dajcie potem znać czy smakuje!
SKŁADNIKI:
* czereśnie – 650 g
* cukier żelujący 2:1 – 500 g
* ocet balsamiczny – 50 ml
* kolorowy ziarnisty pieprz – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czereśnie myjemy, usuwamy pestki.
500 g miksujemy z octem balsamicznym, pozostałe kroimy.
W miseczce mieszamy cukier żelujący zarówno ze zmiksowanymi i pokrojonymi czereśniami, przykrywamy, odstawiamy na ok.2-3 godz.
Po tym czasie przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 4 minuty cały czas mieszając.
Wrzucamy posiekany pieprz i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków.
Smacznego!