Dżem czereśniowy z octem balsamicznym i pieprzem

Dżem czereśniowy z octem balsamicznym i pieprzem
Zdjęcie - DŻEM CZEREŚNIOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM I PIEPRZEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I kolejne smakołyki z dodatkiem ulubionych czereśni!

Dziś mam dla Was przepis na pyszne dżem z czereśni, który robię już 3 rok pod rząd.

Nie jest to taki zwykły dżem czereśniowy na słodko, bo ma w sobie smaki, które idealnie go podkręcają i sprawiają, że każdy z przyjemnością oblizuje się ze smakiem.

Dodatek octu balsamicznego i ostrego pieprzu sprawia, że ten dżem jest wyjątkowy!

Zaskakujące połączenie składników i absolutnie wyjątkowy smak!

Idealnie pasuje do chrupiących grzanek, tostów, naleśników, racuchów a nawet mięs!

Koniecznie spróbujcie!

Dajcie potem znać czy smakuje!

 Zdjęcie - DŻEM CZEREŚNIOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM I PIEPRZEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* czereśnie – 650 g
* cukier żelujący 2:1 – 500 g
* ocet balsamiczny – 50 ml
* kolorowy ziarnisty pieprz – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czereśnie myjemy, usuwamy pestki.

500 g miksujemy z octem balsamicznym, pozostałe kroimy.

W miseczce mieszamy cukier żelujący zarówno ze zmiksowanymi i pokrojonymi czereśniami, przykrywamy, odstawiamy na ok.2-3 godz.

Po tym czasie przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 4 minuty cały czas mieszając.

Wrzucamy posiekany pieprz i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków.

Smacznego!

Zdjęcie - DŻEM CZEREŚNIOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM I PIEPRZEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów