Dyniowo-bananowe pancakes z dyniowym sosem korzennym
Połączenie banana z dynią okazało się całkiem smaczne. Placki wyszły wilgotne i miękkie. Szybko zniknęły, głównie dzięki trzyletniej amatorce takich potraw. Dla mnie były po prostu jeszcze jednymi udanymi plackami i pewnie szybko uleciałyby z mojej pamięci, gdyby nie przepyszny dyniowy sos, który nadawał im nowej jakości. Pachnący korzeniami, słodki, intensywny w smaku..naprawdę warty wypróbowania. Świetnie spisał się także jako dodatek do ciepłych, chrupiących grzanek. Polecam.
Przepis na sos i placki inspirowany tą stroną.
Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Beę.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki mleka lub maślanki
- 2 mocno dojrzałe banany
- pół szklanki puree z dyni
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
Sos:
- 1/3 szklanki puree z dyni
- pół szklanki syropu klonowego
- łyżeczka przyprawy do piernika (w oryginale przyprawa do dań z dynią)
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać ze sobą sypkie składniki: przesianą mąkę, proszek od pieczenia, sodę i cynamon. W drugim połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko i miód oraz puree z dyni i rozgniecione za pomocą widelca banany. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Placki smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu) z obu stron na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować sos, podgrzewając ze sobą przez kilka minut wszystkie jego składniki, co jakiś czas mieszając. Gorącym sosem polać gotowe placki. Smacznego :)