Dyniowe placuszki na maślance

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec lata ma u mnie zdecydowanie pomarańczowy kolor. Pomarańczowy niczym dorodna dynia, bo właśnie z dynią przygotowuję tyle dań, ile to tylko możliwe!

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ nasze poranki to dziesiątki wariacji na temat placuszków, te z dynią goszczą u nas całkiem często. Tym bardziej, że dyniowe pankejki przygotowane na bazie maślanki to czysta poezja! Placuszki z przepisu wychodzą lekkie niczym chmurki!

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji uzyskacie ok. 20 placków (każdy z pełnej łyżki ciasta).

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania placków używam dyniowego puree- dynię należy pociąć na „księżyce”, łyżką wyjąć pestki, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 200 oC do miękkości (ok. 15 minut), następnie łyżką oddzielić skórkę od miąższu. Miąższ zmiksować na gładkie puree.

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • puree z dyni - 3/4 szklanki (przepis powyżej)
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • sól - duża szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia - ok. 1 łyżki
  • syrop klonowy / miód - do podania
Sposób przygotowania

W misce połącz maślankę, puree z dyni i jajko oraz esencję waniliową.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (używam kokosowego). Łyżką stołową nakładaj małe porcje ciasta, smaż na lekko brązowy kolor z obu stron. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. syropu klonowego.

Przepisy z tych kategorii

Placki z dyni
1

Placki z dyni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placuszki z dynią i twarogiem
1

Placuszki z dynią i twarogiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pyszne, jesienne pancakes z dynią i jogurtem

Pyszne, jesienne pancakes z dy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podłużne bułeczki dyniowe

Podłużne bułeczki dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rolada dyniowa z mascarpone

Rolada dyniowa z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie
1

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Muszle zapiekane z grzybami

Muszle zapiekane z grzybami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena