Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem
Knedle ze śliwkami w nieco zmodyfikowanej formie, bo z dodatkiem musu dyniowego. I kolor cieszy oko i można dodatkowo przemycić więcej wartości odżywczych.
Nie na tym koniec innowacji, bo zamiast tradycyjnej omasty z bułką tartą w roli głównej, polecam polanie knedli masełkiem makowym. Bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki:
900 g mączystych ziemniaków
300 g mąki orkiszowej jasnej
3 czubate łyżki musu z dynii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko L
ksylitol/cukier
cynamon
masełko makowe:
120 g masła
1 łyżka ksylitolu/cukru
2 łyżki maku w ziarenkach
Wykonanie:
- ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia
- puree z dynii przygotować wg tego przepisu
- śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować
- z ziemniaków, mąki, jajka i musu dyniowego zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ilość mąki okazała się niewystarczająca, a zależy to od jakości ziemniaków i wilgotności musu, dosypać mąki, z wyczuciem nie za dużo
- ciasto podzielić na 3 części. Uformować grube rulony, podzielić na około 6-8 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć na nim śliwkę. Do środka śliwki wsypać cukier i cynamon następnie zwinąć w kulkę. Odkładać na blat wysypany mąką
- w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut
- w rondelku stopić masło z cukrem i makiem. Podawać knedle polane makowym masełkiem