Dyniowe babeczki o smaku pomarańczy z bezą "duszki"

Dyniowe babeczki o smaku pomarańczy z bezą "duszki"
Zdjęcie - Dyniowe babeczki o smaku pomarańczy z bezą "duszki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe babeczki o smaku pomarańczy z bezą "duszki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe babeczki o smaku pomarańczy z bezą "duszki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe babeczki o smaku pomarańczy z bezą "duszki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe babeczki o smaku pomarańczy z bezą "duszki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g pieczonej dyni
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 ml mleka
  • 100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 2 białka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • dodatkowo: cukrowe oczy lub kropelki czekoladowe
Przygotowanie

Dynię miksujemy z otartą skórką pomarańczową, sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz mlekiem na gładki krem.

Dodajemy jajka, olej oraz cukier i mieszamy rózgą kuchenną.

Dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami do ⅔ wysokości i pieczemy około 20 minut w 180ºC.

Upieczone babeczki studzimy.

W niewielkim rondelku mieszamy drobny cukier z 30 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż syrop uzyska temp. 120ºC.

Gdy syrop cukrowy zaczyna się gotować, ubijamy 2 białka na sztywną pianę. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120ºC, stopniowo wlewamy go do piany z białek, nie przerywając ubijania.

Po dodaniu całego syropu dalej ubijamy, aż beza wystygnie.

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę na wystudzone babeczki, formując duszki. Dekorujemy cukrowymi oczkami lub kropelkami czekolady.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl   

Kategorie przepisów