Dyniowa bagietka z kurkumą

Dyniowa bagietka z kurkumą

Zdjęcie - Dyniowa bagietka z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek kalendarzowej jesieni za kilka dni, ale aby oswoić się z nową porą roku – zapraszam ją do mojej kuchni już teraz. Dla mnie prawdziwą królową jesieni jest dynia, która wspaniale sprawdza się także w wypiekach. Do ciasta można dodawać puree, kawałki pieczonej dyni lub ścierać ją na tarce.

Tym razem postanowiłam zainspirować się ulubionym przepisem według J. Hamelmana na bagietki na zaczynie poolish i zmodyfikować recepturę dodając puree z pieczonej dyni hokkaido. Oprócz pomarańczowego musu dodałam też kawałki pieczonej dyni oraz aromatyczną kurkumę, która nadała wypiekowi ciekawego smaku i koloru.

Zazwyczaj lubię chrupiące bagietki, chociaż ta wyszła niezwykle puszysta i delikatna to bardzo mi smakowała.

Zdjęcie - Dyniowa bagietka z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowa bagietka z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowa bagietka z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dyniowa bagietka z kurkumą Autor: Tosia Czas przygotowania: 13 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 13 godz. 55 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn poolish:
  • 70 g mąki pszennej typ 650
  • 70 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn poolish
  • 250 g mąki pszennej typ 650 + 30 g
  • 130 g letniej wody
  • 250 g musu z dyni
  • 50 g kawałków pieczonej dyni
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 g suszonych drożdży instant

Instrukcja
  1. Wieczorem mieszamy ze sobą składniki zaczynu. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 8-12 godzin w ciepłym miejscu.
  2. Następnego dnia łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, kurkumę, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
  3. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
  4. Blat oprószamy mąką (30 g), przekładamy wyrośnięte ciasto i chwilę wyrabiamy, aby ciasto nie było klejące. Formujemy podłużną bagietkę i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki obkładamy zrolowaną ściereczką, aby bagietka się nie rozrosła na boki. Przykrywamy całość i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy bagietkę przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kuchennej kratce. Bagietka ciekawie komponuje się smakowo ze Smakowitą Pajdą.
  6. Jak zrobić puree z dyni?
  7. Dynię kroimy na kawałki (w przypadku hokkaido nie trzeba jej obierać ze skórki) i kładziemy na blasze. Polewamy odrobiną oleju lub oliwy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Następnie miksujemy blenderem na gładki mus.

3.1.09

Kategorie przepisów