Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą
Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj. Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było nudno, tym razem ciasto upiekłam w foremce babkowej z nadzieniem z powideł śliwkowych. Babeczka miała ogromne powodzenie!
Składniki:
325 g mąki orkiszowej jasnej 630
130 g puree z dynii
90 ml mleka
40 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki drożdży instant
dodatkowo:
60 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki śmietany kremówki
słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie:
- puree z dynii przygotuj wg tego przepisu
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota. Mleko wcześniej podgrzać. zagnieść hakiem sprężyste, lśniące ciasto. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- powtórnie zagnieść wyrośnięte ciasto, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować powidłami. Zwinąć ciasto w rulon i umieścić w foremce babkowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
- piec w 180`C 40 minut
- początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce
- w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową