Duszona wieprzowina z suszonymi morelami
Dzisiejszy obiad miał być z suszonymi śliwkami ale okazało się, że śliwki się nie nadają bo coś się w nich zaplęgło!!!a że mięso było już na patelni musiałam użyć suszonych moreli. W sumie to nawet dobrze się złożyło bo nie wiem czy świadomie sięgnęłabym po morele a wyszło całkiem ciekawe danie.
Składniki:
- opakowanie suszonych moreli
- 220 g polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 60 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Mięso pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać mięso i smażyć przez kilka minut z każdej strony. Do mięsa dodać morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Danie doskonale smakuje z ryżem a także z makaronem.
Smacznego:)