Duszona wieprzowina z suszonymi morelami

Duszona wieprzowina z suszonymi  morelami

Dzisiejszy obiad miał być z suszonymi śliwkami ale okazało się, że śliwki się nie nadają bo coś się w nich zaplęgło!!!a że mięso było już na patelni musiałam użyć suszonych moreli. W sumie to nawet dobrze się złożyło bo nie wiem czy świadomie sięgnęłabym po morele a wyszło całkiem ciekawe danie.

Zdjęcie - Duszona wieprzowina z suszonymi  morelami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • opakowanie suszonych moreli
  • 220 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Mięso pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać mięso i smażyć przez kilka minut z każdej strony. Do mięsa dodać morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Doprawić  solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Danie doskonale smakuje z ryżem a także z makaronem.

Smacznego:)


Kategorie przepisów