Kremowa zupa cebulowa z pieczarkami i mięsem mielonym

Kremowa zupa cebulowa z pieczarkami i mięsem mielonym

Każdy składnik w tej zupy idealnie do siebie pasuje i współgra smakiem. To jak poezja albo taniec. Miałam zamiar zrobić na obiad bardzo popularną zupę porową z
mięsem mielonym i serem topionym. W domu zabrakło pora więc zastąpiłam go
cebulą i takim przypadkiem powstała zupa o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku.

 

Zdjęcie - Kremowa zupa cebulowa z pieczarkami i mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  30-40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego z szynki,
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka,
  • 200 g ziołowego serka topionego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1200 ml rosołu,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. w garnku o grubym dnie roztapiamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, kiedy cebula się zeszkli zalewamy gorącym bulionem i zostawiamy na małym ogniu, pod przykryciem na około 15 min,
  2. w tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mielone mięso,
  3. na drugiej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki,
  4. bulion z cebulą miksujemy, dodajemy mięso, pieczarki oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony,
  5. całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż ser się całkowicie rozpuści,
  6. na koniec doprawiamy solą i pieprzem.



Kategorie przepisów