Drożdżowe paszteciki pełne grzybów

Drożdżowe paszteciki pełne grzybów

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki pełne grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki pełne grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g margaryny Palma

na farsz:

  • 20 g suszonych
  • grzybów (namoczonych dzień wcześniej)
  • 700 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • estragon
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego 

inne:

  • żółtko
  • sezam lub mak

Przygotowanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka. Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

 

W tym czasie przygotowujemy farsz.

Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy i siekamy.

 

Pieczarki z cebulą obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Smażymy je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn, jaki puszczą pieczarki. Do pieczarek dodajemy posiekane grzyby i smażymy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty.

 

Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem.

 

Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180°C przez 15 minut.

 

 

Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów