Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

Sprawdzilam juz wiele przepisow na biszkopt- kazdy z nich mial wady i zalety, ten jednak jest bez wad - delikatny a zarazem spojny dobrze sie kroi, wilgotny co powoduje ze mozemy go jesc bez innych dodatkow ( tak bylo w moim przypadku ,zrobilam biszkopt na torcik- okazalo sie ze biszkoptu polowy nie ma?!- zmartwilam sie ..nie!- to znaczy ze smakowal takze bez kremow i dodatkow- polecam!

Zapraszam!

 

Zdjęcie - Biszkopt na parze - najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt na parze - najlepszy

. 4 jajka

. 4 lyzki maki pszennej

. 4 lyzki oleju roslinnego

. 6 lyzek mleka

. 3/4 szklanki cukru

. 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

. szczypta soli

 

Wykonanie

- zoltka oddzielamy od bialek

- do zoltek wsypujemy szczypte soli i polowe cukru

- ubijamy mikserem az masa jajeczna stanie sie gesta i jasna

- dodajemy olej i mleko mieszamy lyzka lub to galazka kuchenna

- teraz dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i calosc delikatnie mieszamy za pomoca plastkikowej lyzki

- bialka ubijamy z polowa cukru na sztywno

- ubite bialka dodajemy po lyzce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy od dolu do gory

- forme kwadratowa o wym. 23/23 cm wykladam jej dno papierem do pieczenia

- przekladam mase do blaszki i rownam powierzchnie

- do wiekszej blaszki wkladam sciereczke , zalewam goraca woda i wstawiam blaszke z ciastem

- pieczemy w temp. 170 stC przez 15 min,potem zmniejszamy do 150 stC i pieczemy ok. 25 min ( do suchego patyczka )

- na 10 min przed koncem pieczenia wyciagamy z piekarnika blaszke z woda i dalej pieczemy biszkopt

- gotowe ciasto, odstawiamy do calkowitego wystudzenia w blaszce

- blaszke odwracamy i zdejmujemy z ciasta papier

- gotowe mozemy posypac cukrem pudrem ,lub przelozyc kremem - ja zrobilam z niego zimowe ciasto

Smacznego!

 

Kategorie przepisów