Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- Po co robisz drożdżówkę, skoro wyjesz z niej tylko kruszonkę?
Faktycznie, mam tę słabość. Każda drożdżówka, która trafi w moje ręce momentalnie staje się "dziurawa", bo po prostu nie mogę się powstrzymać przed wydłubywaniem kruszonki. Już jako dziecko zastanawiałam się po co komu to suche podłoże skoro wszyscy lubią tylko wierzch. No właśnie, suche. W większości cukierni natykam się na wysuszone, stare drożdżówki i wydaje się jakby minęły lata od wyjęcia ich z pieca (z wyjątkiem Pączusia w Gdyni, tam są wspaniałe świeże drożdżówki, no i pączki oczywiście). Dlatego właśnie postanowiłam upiec własne. Zalet jest mnóstwo. Możesz zjeść świeżą, jeszcze ciepłą drożdżówkę i przede wszystkim nasypać na wierzch tyle kruszonki ile tylko chcesz! P.s. Kiedyś w którejś niemieckiej cukierni zobaczyłam placek składający się z samej kruszonki i lukru. Widać nie jestem osamotniona w mojej pasji;)
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką (5 sztuk) - 2 średnie śliwki - 600g mąki - 30g świeżych drożdży - 100ml mleka - 100g cukru + 1 łyżeczka - 150g masła - skórka z 1 cytryny - 20g cukru waniliowego - 2 jajka - szczypta soli - oliwa (do posmarowania)
Kruszonka: - 120g mąki - 90g cukru - 100g zimnego masła - 1 żółtko
Lukier - filiżanka cukru pudru - sok z 2 cytryn
W małym rondelku rozgrzej mleko z łyżeczką cukru, tak aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj drożdże i pomieszaj, aby się rozpuściły. Odstaw na 10 minut. W oddzielnym garnku rozpuść masło. Cytrynę umyj i zalej wrzątkiem. Osusz i zetrzyj na tarce. W dużej misce/maszynie do zagniatania pomieszaj mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaj mieszankę z drożdżami i powoli zacznij zagniatać. Po jakimś czasie dodaj ostudzone, rozpuszczone masło. Zagniataj dalej i stopniowo dodawaj po jednym jajku. Zagniataj przez około 10 minut, aby ciasto się napowietrzyło. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, oczyść miskę i wysmaruj ją oliwą z oliwek. Nasmaruj też ciasto i włóż do miski. Przykryj materiałową ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce (np obok lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 5 części i uformuj z nich drożdżówki o jajowatym kształcie. Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i umieść na nim drożdżówki. Przykryj je materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zagnieć składniki na kruszonkę i gotową masę włóż do lodówki Po upływie czasu wyrastania pokrój śliwki na małe części i powbijaj w drożdżówki. Z kruszonki uformuj małe kuleczki i powbijaj w drożdżówki. Piecz przez około godzinę, aż zbrązowieją i po włożeniu w nie patyczka nie będzie śladu ciasta na patyczku. Po ostygnięciu przygotuj lukier. Rozgrzej sok z cytryn i gorący wlewaj do filiżanki z cukrem pudrem i mieszaj aż osiągnie właściwą dla lukru konsystencję. Polej drożdżówki.
Śliwka

Kategorie przepisów