Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Już dawno miałam ochotę upiec takie bułeczki. Dzisiejszy zakup łubianki truskawek tylko przyspieszył ich zrobienie.
Bułeczki są pyszne, ciasto jest sprężyste, posypane chrupiącą, słodką kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Po prostu niebo w gębie !
przepis - Moje Wypieki
Składniki (na 9 bułeczek) :
Ciasto :
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
Nadzienie :
- 400 g truskawek
- 4,5 łyżeczki bułki tartej (można pominąć)
Do posmarowania :
- 1 jajko, roztrzepane
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami ( ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 9 jednakowych części. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (bułeczki sporo urosną). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować kruszonkę mieszając jej składniki (łyżką lub palcami).
W wyrośniętych bułeczkach zrobić dnem szklanki wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, do samej blaszki (ciasto powinno być w tym miejscu cienkie). W zagłębienia nasypać po pół łyżeczki bułki tartej i ułożyć na niej truskawki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.22 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki ostudzić na kratce.
Wersja dla maszynistów :
wszystkie składniki ciasta umieścić w misie w kolejności : płynne, suche, a na końcu drożdże. Nastawić program "wyrabianie i wyrastanie", a po jego zakończeniu postępować z wyrośniętym ciastem tak, jak w dalszej części przepisu.