Drożdżówki z serem i brzoskwiniami
Wspaniałe, domowe drożdżówki wypełnione słodkim nadzieniem z sera z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu : wyrabiamy je mikserem z końcówką haków. Przy formowaniu drożdżówek bardzo ważne jest zrobienie wyraźnego wgłębienia, tak, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia :). Polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek, są pyszne!
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BRZOSKWINIAMI
(8 sztuk)
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto :
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
1 jajko w temperaturze pokojowej
Nadzienie :
250 g twarogu półtłustego zmielonego
4 łyżki cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki miękkiego masła
1 żółtko
1 brzoskwinia z puszki
Dodatkowo :
1 jajko
Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Jak zrobić drożdżówki z serem i brzoskwiniami :
Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać, odstawić na 10-15 minut.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Przygotować nadzienie : w misce umieścić twaróg, cukier, ekstrakt z wanilii, masło i żółtko, wymieszać dokładnie do połączenia składników. Brzoskwinię odsączyć i pokroić w plastry.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, można lekko oprószyć je mąką. Podzielić na 8 równych części, z każdej uformować kulkę zaciągając ciasto do dołu, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią lub palcami na koła o średnicy około 9 cm. W środku każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko szklanką i formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem. Wgłębienia wypełnić masą serową, na górze ułożyć po dwa plastry brzoskwiń.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (powinny się zarumienić). Wyciągnąć i odstawić do ostudzenia.
Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z gorącą wodą (jeśli lukier jest za rzadki dodać cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody). Gotowym lukrem polać drożdżówki.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!