Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

Wspaniałe, domowe drożdżówki wypełnione słodkim nadzieniem z sera z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu : wyrabiamy je mikserem z końcówką haków. Przy formowaniu drożdżówek bardzo ważne jest zrobienie wyraźnego wgłębienia, tak, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia :). Polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek, są pyszne!


Zdjęcie - Drożdżówki z serem i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

(8 sztuk)



Zaczyn :

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

100 ml letniego mleka

Ciasto :

250 g mąki pszennej

50 g cukru

szczypta soli

50 g masła

1 jajko w temperaturze pokojowej

Nadzienie :

250 g twarogu półtłustego zmielonego

4 łyżki cukru

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 łyżki miękkiego masła

1 żółtko

1 brzoskwinia z puszki

Dodatkowo :

1 jajko


Lukier :

¾ szklanki cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody



Jak zrobić drożdżówki z serem i brzoskwiniami :


Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać, odstawić na 10-15 minut.


Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Przygotować nadzienie : w misce umieścić twaróg, cukier, ekstrakt z wanilii, masło i żółtko, wymieszać dokładnie do połączenia składników. Brzoskwinię odsączyć i pokroić w plastry.


Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, można lekko oprószyć je mąką. Podzielić na 8 równych części, z każdej uformować kulkę zaciągając ciasto do dołu, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią lub palcami na koła o średnicy około 9 cm. W środku każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko szklanką i formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem. Wgłębienia wypełnić masą serową, na górze ułożyć po dwa plastry brzoskwiń.


Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (powinny się zarumienić). Wyciągnąć i odstawić do ostudzenia.


Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z gorącą wodą (jeśli lukier jest za rzadki dodać cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody). Gotowym lukrem polać drożdżówki.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów