Drożdżówki z pokrzywą
czerwiec, wśród śląskich blogerów związanych z magazynem "Maszkety", to okazja do świętowania. rok temu wydaliśmy pierwszy numer.
to wydanie, tak jak i poprzednie, bazuje na produktach sezonowych, w związku z czym na warsztat wzięliśmy to z czym najczęściej walczy się w ogrodach, czyli chwasty. wśród przepisów z ich zastosowaniem znalazł się mój przepis na mięciutkie bułeczki z nadzieniem z pokrzywy. zapraszam do czytania i do gotowania z nami!
poğaçe z pokrzywą i fetą
ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 125 ml oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:
- 100 g młodych liści pokrzywy,
- 100 g fety,
- 0,5 pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz
na wierzch:
- 1 jajko,
- 2 łyżki czarnego sezamu lub czarnuszki
przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży zasypanych cukrem i polanych 2 łyżkami mleka, który należy odstawić na 15 minut. przesianą mąkę wymieszać z solą. wlać rozczyn, roztrzepane jajko, resztę mleka, jogurt i olej. wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie (powinno być miękkie, ale nie lepkie, jeśli nie odchodzi od dłoni, podsypać je odrobiną mąki). ciasto zagnieść w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 4-5 godzin w lodówce (lub na całą noc). pół godziny przed przygotowaniem farszu ciasto wyjąć z lodówki, by się ogrzało. pokrzywę umyć, lekko osuszyć i wilgotną wrzucić na patelnię. podgrzewać tyle, żeby zwiędła, następnie drobno posiekać i wymieszać z pokruszoną widelcem fetą oraz z posiekanym szczypiorkiem. doprawić solą i pieprzem. ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdy rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 10 cm x 15 cm. wzdłuż krótkiego boku rozsmarować farsz, a następnie ściśle zwinąć w rulonik. odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut na blachę wyłożoną papierem. posmarować rozmąconym jajkiem, posypać wierzch ziarnami. piec w 200°C przez 20-30 minut, aż poğaçe będą porządnie zrumienione.
najnowszy numer można przeczytać klikając w poniższy obrazek: