Drożdżówki z czereśniami i kruszonką
Jeśli tylko wpadną Wam jeszcze w ręce dorodne czereśnie nie zastanawiacie się zbyt długo nad ich zastosowaniem, najlepszym są wypieki z ich udziałem, a świeża drożdżówka z kruszonką to wprost wymarzone towarzystwo dla wyczekiwanych czereśni. Jeśli na straganie czereśni już brak, a okoliczne drzewa świecą pustakami to można sięgnąć po inne sezonowe owoce, świetnie nadadzą się śliwki, morele, brzoskwinie.
Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 120 min
3 szklanki mąki pszennej
1 jajo
2 żółtka
1 szklanka letniego mleka
1/4 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
4 łyżki cukru
80 g roztopionego masła
2 łyżki mleka
500 g czereśni
Kruszonka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
garść płatków owsianych górskich
1/4 szklanki brązowego cukru
100 g zimnego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Jajka, mleko, cukier i roztopione masło mieszamy rózgą w dzbanku, w osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, dodajemy sól i suszone drożdże, łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 90 min 2. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy 4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni 6. Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy po kilka czereśni, posypujemy kruszonką, brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, studzimy na kratce