Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Zdjęcie - Drożdżówki z budyniem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

W sezonie truskawkowym muszą pojawić się drożdzówki z owocami. Ponieważ ostatnie wypieki z budyniem okazały się bardzo udane postanowiłam zrobić bułki z truskawkami. Budyń ugotowałam domowy, jednak można skorzystać z gotowego będzie szybciej. Truskawki pokroiłam w plasterki, dzięki temu ciasto łatwiej się zwijało i lepiej  wyglądało po upieczeniu.

Składniki Instrukcje W misce ubić żółka z cukrem na białą, puszystą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i dalej chwilę ubijać. Wlać gotujące się mleko i cały czas miksować, żeby nie powstały grudki.  Przelać budyń z powrotem do garnka i gotować chwilę  do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić budyń do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Truskawki pokroić w plasterki, odstawić.

Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą, dodać łyżkę mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, sól, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, rozmieszane jajka i wyrobić ciasto. Gdy jajka są już wmieszane w ciasto ddoać rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie,  lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Gdy ciasto jest juz wyrośnięte, rozwałkować je na posypanym mąka blacie, na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na 10 cm kawałki, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, tak jak leżały, przecięcia powinny być z boku, Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Drożdżówki z budyniem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów