Drożdżówki z budyniem i czekoladą

Drożdżówki z  budyniem i  czekoladą
Zdjęcie - Drożdżówki z  budyniem i  czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Trwam w oczekiwaniu na rabarbar. Już wyszedł z ziemi ale jest jeszcze za mały, żeby go ściąć. W sklepach też jeszcze go nie ma bo objeździłam  wszystkie supermarkety w mieście i nic.  Dlatego zamiast ciasta z rabarbarem zrobiłam drożdżówki z czekoladą i domowym budyniem. Zastępstwo palce lizać:)

Składniki Instrukcje

W misce ubić żółka z cukrem na białą, puszystą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i dlaej chwilę ubijać. Wlać gotujące się mleko i cały czas miksować, żeby nie powstały grudki.  Przelać budyń z powrotem do garnka i gotować chwilę  do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić budyń do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.

Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą, dodać łyżkę mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, sól, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, rozmieszane jajka i wyrobić ciasto. Gdy jajka są już wmieszane w ciasto ddoać rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie,  lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Gdy ciasto jest juz wyrośnięte, rozwałkować je na posypanym mąka blacie, na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i posypać posiekaną czekoladą. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na 10 cm kawałki, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, tak jak leżały, przecięcia powinny być z boku, Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Drożdżówki z  budyniem i  czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów