Drożdżówki z budyniem i czekoladą
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Trwam w oczekiwaniu na rabarbar. Już wyszedł z ziemi ale jest jeszcze za mały, żeby go ściąć. W sklepach też jeszcze go nie ma bo objeździłam wszystkie supermarkety w mieście i nic. Dlatego zamiast ciasta z rabarbarem zrobiłam drożdżówki z czekoladą i domowym budyniem. Zastępstwo palce lizać:)
Składniki- drożdże - 50 g
- mąka - 500 g
- ciepła woda - 2 łyżki
- cukier - 4 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- jajka - 4
- masło - 250 g
- mleko - 100 ml
- Składniki na budyń
- żółtka - 4
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Dodatkowo
- gorzka czekolada - 100 g
W misce ubić żółka z cukrem na białą, puszystą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i dlaej chwilę ubijać. Wlać gotujące się mleko i cały czas miksować, żeby nie powstały grudki. Przelać budyń z powrotem do garnka i gotować chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić budyń do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą, dodać łyżkę mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, sól, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, rozmieszane jajka i wyrobić ciasto. Gdy jajka są już wmieszane w ciasto ddoać rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Gdy ciasto jest juz wyrośnięte, rozwałkować je na posypanym mąka blacie, na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i posypać posiekaną czekoladą. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na 10 cm kawałki, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, tak jak leżały, przecięcia powinny być z boku, Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.
Smacznego:)