Drożdżówki z budyniem i agrestem

Drożdżówki z budyniem i agrestem

Domowe drożdżówki z sezonowymi owocami to dla mnie smak lata! Puszyste drożdżowe ciasto jest doskonałym tłem na przemycenie letnich skarbów. Uważam, że nie ma nic bardziej kuszącego w takie ciepłe dni niż własnoręcznie upieczone bułeczki z owocami. To smak dzieciństwa, wakacji u babci i beztroskich chwil. Zwykle w letnie popołudnia biorę się za klasyczny placek, ale gdy mam więcej czasu, to wypiekam mniejsze bułeczki. Te drożdżówki z budyniem i agrestem to idealna propozycja na weekend. Puchate drożdżowe ciasto, kremowy waniliowy budyń i lekko kwaśny agrest tworzą zgrany tercet. A jeśli dodamy do tego jeszcze złocistą maślaną kruszonkę, która delikatnie chrupie na wierzchu każdej drożdżówki, to otrzymamy idealny kawałek ciasta na letnie dni.

W ogóle do agrestu mam szczególny sentyment. Kojarzy mi się z babcinym ogródkiem, w którym rosły dwa krzaczki tego nieco zapomnianego owocu. Zawsze latem zajadałem go wprost z krzewu, wyciskając słodki miąższ i wyrzucając skórkę, która była dla mnie wtedy za kwaśna. Babcia, o ile zdążyła, z agrestu gotowała głównie kompot, który wspaniale chłodził w upalne dni. Obecnie rzadko widuję te jagody na straganach, ale jak już dorwę, to nie mogę się powstrzymać, żeby kupić całą kobiałkę. Większość zajadam bez dodatków, ale zawsze część wykorzystuję do jakiegoś słodkiego wypieku. Tym razem padło na drożdżówki z budyniem i agrestem.

Przepis ten jest dość klasyczny, bez udziwnień i niespotykanych składników. Miało być nieco nostalgicznie i trochę jak u babci. Klasyczne drożdżowe ciasto ze sporą ilością masła, do tego gotowy budyń waniliowy z torebki, trochę świeżego agrestu i obowiązkowo solidna porcja kruszonki z dodatkiem wanilii. Oczywiście można się tu pokusić o krem cukierniczy zamiast budyniu, ale chciałem, żeby było prosto. Oczywiście sam agrest można wymienić na dowolne inne sezonowe owoce. Równie mocno polecam maliny, porzeczki, czy jeżyny. Najlepiej, żeby były to lekko kwaśne owoce, bo wtedy najlepiej kontrastują ze słodkim nadzieniem i kruszonką.

To kto piecze drożdżówki z budyniem i agrestem razem ze mną? Pełen przepis poniżej! 🙂

Zdjęcie - Drożdżówki z budyniem i agrestem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na drożdżówki z budyniem i agrestem:

Ciasto drożdżowe:

  • 750 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 3 całe jajka (rozmiar L)
  • 150 g roztopionego masła
  • ½ łyżeczki soli

 

  Budyń:

  • 2 saszetki budyniu waniliowego (każda na 500 ml mleka)
  • 750 ml mleka
  • 60 g cukru (4 łyżki)

 

  Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią

 

Dodatkowo:

  • ok. 500 g agrestu lub innych sezonowych owoców
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Jak przygotować drożdżówki z budyniem i agrestem?

Ciasto drożdżowe

  1. Z drożdży przygotuj rozczyn. Utrzyj je z łyżeczką cukru i gdy staną się płynne, dodaj letnie mleko i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
  2. Mąkę wymieszaj z resztą cukru i szczyptą soli. Wbij jajka i dodaj rozczyn. Wymieszaj do połączenia się składników, a następnie wlej roztopione i przestudzone masło. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne. Najlepiej na tym etapie wspomóc się mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
  3. Zagniecione ciasto zostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

 

Kruszonka

  1. Mąkę połącz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj zimne masło i zagnieć kruszonkę, aż powstaną okruchy z ciasta.
  2. Wstaw ją do lodówki do schłodzenia.

 

Budyń

  1. W rondelku podgrzej 500 ml mleka wraz z cukrem.
  2. W osobnym naczyniu rozrób 2 saszetki budyniu w 250 ml mleka.
  3. Gdy mleko się podgrzeje, wlej rozrobiony budyń i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia.
  4. Jeszcze ciepły budyń zabezpiecz kontaktowo folią spożywczą (aby nie zrobił się kożuch) i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.

 

Formowanie i pieczenie drożdżówek

  1. Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko ponownie i podziel na 12 porcji po ok. 90 g i 24 porcje po ok. 20 g. Z podzielonego ciasta uformuj kule.
  2. Większe kawałki ciasta rozwałkuj na koła o średnicy 7-8 cm, zaś z mniejszych uformuj wałeczki o długości ok. 20-25 cm. Z każdych dwóch wałeczków zapleć warkocz.
  3. Brzegi kół posmaruj odrobiną wody i przyklej do nich warkocze z ciasta, delikatnie je dociskając. Tak przygotowane drożdżówki odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Najlepiej od razu na dwóch blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
  4. Następnie na środku bułeczek wyłóż po dwie łyżki budyniu i garść agrestu. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Całość posyp obficie kruszonką.
  5. Drożdżówki piecz 25-30 minut do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Drożdżówki z budyniem i agrestem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów